Leer om je aandacht te trainen met mindfulness waardoor je je meer ontspannen voelt, minder piekert en beter slaapt. Je zit weer lekker in je vel, geniet weer en je wordt er ook nog effectiever van omdat je focus verbetert! Meer rust in je hoofd. Stel je eens voor. Hoe zou dat voor je zijn?
Herken je het volgende nu voor jezelf?
Je ervaart stress en je hebt het gevoel dat je steeds niet alles af krijgt wat er nog te doen ligt.
Je zit veel in je hoofd en denkt vaak na over wat er is gebeurd of nog gaat gebeuren, je bent zelden in het nu.
Je kunt moeilijk ontspannen en ervaart veel druk en onrust.
Je wordt snel afgeleid door je telefoon en je omgeving waardoor je minder kunt focussen.
Je piekert veel en je weet niet zo goed hoe je je hoofd uit zou moeten zetten. Je wil rust ervaren.
Je twijfelt over van alles en het lukt je minder goed om keuzes te maken. Doodmoe wordt je ervan.
Je slaapt slecht en je wordt zelden uitgerust wakker. Dat maakt je prikkelbaar naar je omgeving toe.
Als je je in een of meer van bovenstaande punten herkent dan is de mindfulnesstraining zeker iets voor jou.
Wat is mindfulness?
Mindfulness laat zich het beste vertalen als opmerkzaamheid. Opmerkzaam zijn in het hier en nu, op een accepterende manier. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het vaak niet. De mindfulness training wordt vaak ‘aandachttraining’ genoemd. Want dat is wat we doen, de aandacht trainen. Dat is nog niet zo gemakkelijk en hard nodig! Onze gedachten hebben de neiging uitstapjes te maken naar het verleden en de toekomst. We herkauwen situaties die geweest zijn (“was ik vanmorgen niet iets te kortaf tegen de buurvrouw”) en broeden op gebeurtenissen die nog gaan komen (“o jee, als dat maar goed gaat”). Voor je het weet zit je zo vast in je eigen (negatieve) gedachtenspiraal en handel je keer op keer op de automatische piloot, zonder er bij stil te staan of dat dat altijd even constructief is. Door dat vele denken gaan we vaak voorbij aan het allerbelangrijkste: het leven zelf, dat zich nu voor onze ogen afspeelt. Mindfulness leert je om hier aandacht voor te hebben, om meer te genieten van het alledaagse: een frisse bries op een warme dag, een perfecte cappuccino, een mooie zin uit een boek. Ook leer je te kijken naar je eigen innerlijke processen, waarbij je je bewust wordt van je automatische patronen welke je dan vervolgens kunt vervangen door nieuwe, helpende patronen.
Bewezen effectief!
In de afgelopen decennia heeft veel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neurologie, psychologie en fysische geneeskunde de positieve effecten van mediteren (waar mindfulness onderdeel van is) aangetoond. John-Kabatt Zin (een van de grondleggers van het westerse Mindfulness) heeft aangetoond dat het beoefenen van mindfulness zowel je fysieke als geestelijke gesteldheid sterk kan verbeteren. Daarnaast is ook vastgesteld dat iemands houding en gedrag positief worden beïnvloed door het beoefenen van mindfulness.
“De training heeft me bewust gemaakt van hoe gehaast ik eigenlijk leef. Sindsdien probeer ik het rustiger aan te doen en meer te genieten van het moment.” - Deelnemer Josien
“Een geweldige opfrisser! Verschillende manieren om de stilte en rust in jezelf te vinden. Het helpt om het dan ook ECHT te doen!” - Deelnemer Jeanette
De opbouw van de training
De mindfulness training is praktisch, speels en persoonlijk. We geven diverse meerweekse trainingen. Elke training is zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit een aantal thema’s. Mindfulness leer je vooral door te oefenen en te doen. Daarom zitten de bijeenkomsten vol met ervaringsgerichte oefeningen. Er zijn zit, loop en ligmeditaties en diverse bewegingsoefeningen. Daarnaast leer je aan de hand van inzichtsoefeningen hoe jij stress opbouwt, wat jouw ‘ingesleten’ patronen zijn en hoe je deze kunt doorbreken. In elke trainingsreeks vindt er ook 1 bijeenkomst buiten in de natuur plaats. Naast de wekelijkse lessen oefen je thuis ongeveer 30 minuten per dag zodat je steeds bewuster wordt, patronen gaat herkennen en nieuw gedrag aanleert. Zo werk je gedurende de training aan meer rust in je hoofd, je lijf en je leven.
Mindfulness in de natuur
Bij Mindfulness gaat het er om om te zijn met wat er op dat moment is, op een accepterende manier. De natuur kan daar goed bij helpen want als je goed kijkt helpt de natuur je Mindfulness te beoefenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur en de kleur groen goed is voor je hart, rustig voor je ogen en de groene omgeving zorgt voor een harmoniserende uitwerking van de ademhaling en de hartslag. De natuur laat ook zien waar de weg van groei is of de weg van de minste weerstand. Ook kan de natuur laten zien hoe je los kunt laten en laat je genieten van het hier en nu. Een van de bijeenkomsten vindt dan ook in de natuur plaats.
Wat doet mindfulness beoefening met je?
Mindfulness draagt eraan bij dat je algehele welzijn verbetert. Wie regelmatig mindfulness beoefent ervaart doorgaans de volgende voordelen:
Minder in je hoofd zitten en/of piekeren
Betere nachtrust, sneller in slaap vallen en beter doorslapen
Meer energie gedurende de dag
Minder spanningsopbouw in het lichaam
Betere focus en meer concentratie
Meer geluk ervaren
Bewuster in het leven staan
Hoe veranderen we? In deze inspirerende TED speech gaat Dr. Shauna Shapiro in op de moderne neurowetenschap en oeroude wijsheden om te laten zien hoe mindfulness ons kan helpen om een positieve verandering in onze hersenen en in ons leven te weeg te brengen. Een inspirerend filmpje!
Mindfulness iets voor jou?
Zoals je hebt gelezen kan het beoefenen van mindfulness heel fijn voor je uitwerken. Omdat Mindfulness eigenlijk een vorm van aandachtstraining is, is het voor iedereen mogelijk om de technieken eigen te maken. Bij Offline Mindfulness bieden we je de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met mindfulness door ons brede aanbod aan trainingen. Klik op de button hieronder om direct door te gaan naar het overzicht van de eerstvolgende trainingen. Staat er op dit moment geen nieuwe mindfulnesstraining gepland neem dan contact met ons op. Of laat hieronder je gegevens achter en we laten het weten wanneer de eerstvolgende start.