In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen om bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook het fysieke, mentale en emotionele welzijn: bloeddruk, hartslag en cortisolniveau dalen opvallend, de concentratie en het probleemoplossend vermogen nemen toe. Ook het immuunsysteem verbetert door de toename in het aantal natuurlijke killercellen van het lichaam. Door het bos in te gaan, te vertragen en de natuur met alle zintuigen te beleven, komen lichaam en geest tot rust en ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht.
Het bos maakt gelukkig
Het bos was vroeger voor veel kinderen een aantrekkelijke plek waar ze zich veilig en gelukkig voelden, waar ze de hoofdrol speelden in hun eigen avonturenroman. Wellicht heb jij vroeger ook vaak in bomen geklommen, je eigen boomhut gebouwd of zat je gewoon tegen een boom een dutje te doen.
Nu we ouder geworden zijn voelen we vaak nog steeds dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor ons is. Inmiddels heeft de wetenschap dat ook aangetoond. Het bos beïnvloedt onze fysieke en geestelijke gezondheid positief en draagt zo bij aan een gezonder en gelukkiger leven. Dat gaan we vandaag vanuit mindfulness beleven.
Praktisch
Draag tijdens dit bosbad gemakkelijk zittende kleding en goede wandelschoenen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal dit bosbad zo'n 75-90 minuten duren. De wandeling met diverse oefeningen gaat nagenoeg altijd door, tenzij door storm en/of onweer de wandeling te gevaarlijk wordt. De bijdrage is 12,50 euro per persoon en kan ter plekke via een tikkie worden voldaan. De bijeenkomst gaat door bij minimaal 3 deelnemers. Aanmelden kan via de aanmeld button onderaan deze pagina.
Locatie
Het bosbad vindt plaats in de bossen en op de heide van de Utrechtse Heuvelrug. Dat sterkt de beoefening van mindfulness. Startlocatie is bij het bos op de kruising van de Arnhemse Bovenweg en de Prinses Margrietlaan in Zeist. Vanuit daar lopen we een mooie route door het gebied.